Tillägg publicerat 8 oktober 2022
I april 2022 väckte åklagare åtal om brott mot meddelarfriheten enligt lagen (2017:151) om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter. Nu närmar sig ett slutligt avgörande i Högsta domstolen. Nedan kort redogörelse av tidigare domar. Det PM jag skrev 2021 är uppdaterad med dessa uppgifter.
Kritikrätt och lojalitet 2021-09-17, uppdaterat 2024-10-08.
Attunda tingsrätt dom 2022-10-18, B 6301-21
En chef och en HR-specialist ansågs tillsammans och i samförstånd uppsåtligen ingripit mot en arbetstagare – i strid med repressalieförbudet i lagen om meddelarskydd – genom att utdela en skriftlig erinran mot henne för att hon till en tidning påtalat upplevda missförhållanden vid ett äldreboendet. Enligt tingsrätten utgör erinran en disciplinåtgärd och omfattas därför av straffbestämmelsen. Tingsrättens ansåg att det brottsliga ingripandet mot målsäganden också innefattat en allvarlig kränkning av hennes frid. Hon var därmed i sig berättigad till kränkningsersättning för brottet. Men då det saknades synnerliga skäl för att de två dömda skulle bli personligen ansvariga för den skada som de har vållat målsägande, se 4 kap. 1 § skadeståndslagen, avslogs skadeståndsyrkandena.
Svea hovrätt dom 2023-09-08, B 13370-22
Svea hovrätt fastställde tingsrättens dom, med en mindre ändring för en av de dömda vars dagsbots belopp sänktes. Hovrätten anslöt sig i huvudsak till tingsrättens bedömning med ett undantag. Hovrätten ansåg att omständigheten att åtgärden syftat till att målsäganden inte skulle kunna göra bruk av sin yttrandefrihet inte kan beaktas särskilt vid nu aktuell bedömning eftersom detta generellt är fallet vid åtgärder som företas i strid mot repressalieförbudet, det vill säga inte endast de som är straffbara. Sammantaget fann hovrätten att det varit fråga om en sådan bestraffningsåtgärd att den skriftliga erinran i vart fall är att anse som en med disciplinåtgärd liknande åtgärd.
Högsta domstolen mål nummer 6856-23
Arbetstagarna överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen som den 24 april 2024 meddelade prövningstillstånd. Enligt tidsplanen bedöms föredragning eller huvudförhandling preliminärt äga rum vecka 37-39 2024.
Kristina Ahlström
Publicerat 13 april 2022
Åklagare har i dag väckt åtal mot tre personer för brott mot meddelarfriheten.
Ett kvinnligt vårdbiträde berättade för media om sina egna upplevda brister i smittskyddet på det äldreboende där hon arbetade. När kvinnans berättelse blev uppmärksammad i media blev hon inkallad till sin arbetsgivare som gav henne en skriftlig erinran. Två kvinnor och en man som också företrädde arbetsgivaren var med på mötet där de skrev under erinran.
– Att kalla in en arbetstagare och ge en skriftlig erinran, som har skett i det här fallet, är enligt min bedömning brott mot lagen om meddelarskydd. Lagen trädde i kraft 2017 och såvitt jag känner till är den inte prövad än. Det är nu upp till tingsrätten att göra en bedömning. Det är viktigt att nämna att det handlar om kvinnans upplevda missförhållanden, inte vad som är sant eller falskt, säger kammaråklagare Anette Fassl.
Straffskalan för brott mot lagen om meddelarskydd i vissa verksamheter är böter eller fängelse i högst ett år.
– Det är viktigt att människor kan påtala upplevda missförhållanden utan att riskera att utsättas för repressalier för det. Det är därför lagen finns, säger Anette Fassl.
Länk till åklagarens pressmeddelande 2022-04-13
I ett PM september 2021 har jag beskrivit det rättsliga regelverk som ger en anställd rätt att kritisera sin arbetsgivare öppet på ett sätt som är förenligt med dennes lojalitetsplikt enligt anställningsavtalet. Se nedan.
Kristina Ahlström