Har Länsstyrelsen i Stockholm gjort rätt i uppmärksammad rekrytering?

Jag har inte tagit del av några handlingar från myndigheten men enligt uppgifter i media april 2024 undrar jag om myndigheten har blandat ihop två bestämmelser i anställningsförordningen.

En bestämmelse handlar om information innan anställning (6 §) och en annan bestämmelse om när beslut om anställningen har tagits (7 §). För beslut om anställning finns krav på anslag på myndighetens anslagstavla. Något sådant krav gäller inte för information om lediga anställningar. Ett krav på anmälan till Arbetsförmedling kan vara aktuellt, se 2 § förordning (1984:819) om statliga platsanmälningar i övrigt gäller att informera på lämpligt sätt.

6 § ”En myndighet som avser att anställa en arbetstagare skall på något lämpligt sätt informera om detta så att de som är intresserade av anställningen kan anmäla det till myndigheten inom en viss tid.” Undantag om särskilda skäl talar mot det.

7 §   ”Information om myndighetens beslut om anställning skall lämnas på myndighetens anslagstavla.” Undantag om anställning beräknas vara högst sex månader.

JO har tidigare kritiserat Statskontoret för bristande information om ledig chefsanställning i ett beslut 2023-03-09, dnr 2572-22.